Dieta a zdrowie zębów
Zawartość podstrony
Zrozumienie, w jaki sposób dieta i zachowania żywieniowe wpływają na występowanie chorób zębów u dzieci i dorosłych, jest niezbędne dla poprawy stanu zdrowia jamy ustnej. Choroby zębów mogą być wywoływane przez różne czynniki, ale to głównie rola diety jest ciągle niedoceniana. To właśnie ze względu na silną korelację między ilością i częstotliwością spożywania określonych produktów spożywczych problem diety w kontekście zdrowego uzębienia powinien być dla każdego z nas priorytetem.
Odpowiednie odżywianie od najmłodszych lat
Pierwsze kilka lat po urodzeniu jest bardzo ważne dla uzębienia, a wypracowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w znacznym stopniu pozwoli na wyeliminowanie chorób zębów w wieku dorosłym. Mleko ludzkie jest szczególnie zalecane w pierwszym roku życia, ze względu na bogactwo składników odżywczych i źródło odporności. Natomiast należy mieć na uwadze, że nocne karmienie butelką może prowadzić do pierwszych zaczątków próchnicy. Następnie ok. 5-6 miesiąca życia następuje zmiana diety z mlecznej i płynnej na dietę dla dorosłych. Tutaj rodzicielstwo odgrywa bardzo ważną rolę – w przejściu z mleka na pokarm stały. Rodzice powinni kontrolować udział w diecie poszczególnych składników odżywczych. Największe znaczenie mają węglowodany, które są substratem dla bakterii próchnicotwórczych, odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasów demineralizujących szkliwo. Węglowodany w postaci cukrów prostych zawartych w słodyczach i słodkich napojach powinny być zdecydowanie ograniczane na rzecz świeżych owoców i warzyw, które wiążą się z niższym poziomem aktywności próchnicy.
Jaka żywność jest szkodliwa dla zębów?
Spośród dorosłych wyborów żywieniowych kilka z nich szczególnie zasługuje na potępienie i powinno być na stałe wyeliminowane. Jako pierwsze powinny być wymienione słodycze, soki, dżemy i słodkie napoje, które są bogatym źródłem cukrów prostych, zwłaszcza maltozy i sacharozy, które zakwaszają środowisko jamy ustnej. Kolejny jest alkohol, który zmniejsza wydzielanie śliny, niezbędnej do utrzymania odpowiedniego pH w jamie ustnej. Z kolei dla szkliwa szczególnie niekorzystne są kawa i herbata, które powodują powstawanie przebarwień.
Wpływ niedoborów żywieniowych na uzębienie
Dieta i zawarte w niej składniki pokarmowe mają ogromny wpływ najpierw na uzębienie mleczne, a następnie na zęby stałe. Za przykład może posłużyć niedobór białka w diecie, który powoduje opóźnione wyrzynanie zębów, zmniejszoną rozpuszczalność szkliwa oraz zaburzenia czynności gruczołów ślinowych. Z kolei niedobór witaminy A prowadzi do upośledzenia rozwoju tkanek nabłonkowych i hipoplazji szkliwa. Bardzo duże znaczenie ma również zbyt mała podaż witaminy D i wapnia, co powoduje zmniejszoną mineralizację szkliwa, a także opóźnione wyrzynanie zębów. Natomiast krwawiące dziąsła i choroby przyzębia to oznaka niedoboru witamin C i B.
Jak zapobiec chorobom zębów?
Najlepszym sposobem jest podjęcie wczesnych środków zapobiegawczych, takich jak wykonywanie fluoryzacji, zdrowe odżywianie i właściwa higiena jamy ustnej. Ponadto najważniejszą rolę w prewencji chorób zębów odgrywa poddawanie się systematycznej opiece dentystycznej. Z pomocy stomatologa należy korzystać już od najmłodszych lat, a wizyty powinny odbywać się co najmniej dwa razy do roku. Dobrze jest znaleźć dentystę, który dysponuje najnowocześniejszymi metodami leczenia tak jak np. Better Clinic. Dzięki temu mamy pewność, że nasze uzębienie jest w dobrych rękach i pod stałą, profesjonalną kontrolą.