Cztery podstawowe zasady zdrowego odżywiania

Zbilansowana dieta oraz codzienna aktywność fizyczna to klucz do zdrowia i dobrej odporności organizmu. Odpowiednio skomponowane menu pozwala na zminimalizowanie ryzyka występowania wielu chorób, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, oraz sprawia, że czujemy się lekko i mamy mnóstwo energii. Dlatego też powinniśmy zadbać o to, co pojawia się na naszym talerzu, aby wspomóc swój organizm i cieszyć się dobrym stanem zdrowia. O jakich zasadach powinniśmy pamiętać komponując swoje posiłki?

1. Regularne posiłki 

Zdrowe jedzenie powinno być dostarczane do naszego organizmu regularnie. Dietetycy rekomendują spożywanie co najmniej trzech podstawowych posiłków dziennie, takich jak śniadanie, obiad i kolacja. Jeszcze lepszą opcją jest rozszerzenie codziennego menu do pięciu posiłków, poprzez dodanie drugiego śniadania oraz podwieczorku.  

Regularne spożywanie posiłków jest bardzo ważne, gdyż w ten sposób zapewniamy stały dopływ glukozy do organizmu, co zapobiega nagłym i nieprzyjemnym odczuciom silnego głodu, nad którym ciężko zapanować. Takie napady wilczego głodu mogą powodować, że sięgamy po szybkie, niezdrowe przekąski, jak na przykład chipsy czy dania typu fast-food.  

2. Różnorodna dieta 

Zdrowa dieta dostarcza wszelkich niezbędnych witamin oraz mikroelementów. Aby mieć pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, powinniśmy zadbać o różnorodność posiłków. Należy pamiętać, że żadne suplementy diety nie zastąpią dobrze zbilansowanej diety. Dlatego też komponując menu na cały tydzień zadbajmy, aby nasza dieta nie była monotonna. Codziennie postarajmy się zjeść coś innego, dzięki temu będziemy pewni, że nasz organizm dostaje wszystko, czego potrzebuje, a my będziemy cieszyć się pysznym i różnorodnym menu. Do porannej owsianki jednego dnia dorzućmy jabłko i orzechy włoskie, a innego – maliny i płatki migdałów. 

3. Ograniczenie spożywania tłuszczów 

Jeśli chcemy cieszyć się dobrym stanem zdrowia, powinniśmy ograniczyć spożywanie niezdrowych tłuszczów trans. Tłuszcze trans występują w posiłkach typu fast-food, produktach wysoko przetworzonych i margarynach oraz mają wyjątkowo niekorzystny wpływ na nasz organizm. Zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi. Stan ten sprzyja występowaniu miażdżycy i innych chorób, takich jak cukrzyca typu drugiego.  

Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Część z nich jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wielonasycone kwasy tłuszczowe, występujące w oleju rzepakowym, rybach i orzechach, mają działanie przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowe. Ponadto odgrywają kluczową rolę w transporcie lipidów we krwi oraz obniżają ciśnienie krwi.  

4. Spożywanie warzyw i owoców bogatych w błonnik pokarmowy 

Świeże warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Powinniśmy zadbać o to, by były częścią każdego ze spożywanych przez nas posiłków. Ponadto są to produkty bogate w błonnik pokarmowy, który odgrywa ważną rolę w procesie regulacji gospodarki lipidowej oraz doskonale wpływa na pracę układu pokarmowego.