Hiperglikemia

Hiperglikemia, czyli przecukrzenie to stan podwyższonego poziomu stężenia cukru we krwi. Przyczyny mogą być różne, ponieważ krótkotrwałą hiperglikemię wywołuje np. zjedzenie posiłków z duża ilością węglowodanów lub cukru. Groźna dla zdrowia jest długotrwała hiperglikemia.

Normy stężenia cukru dla zdrowego człowieka są następujące:

  • 70–99 mg/dl w badaniach na czczo
  • poniżej 140 mg/dl w 2 godzinie testu obciążenia glukozą

Poziom stężenia cukru u diabetyków (chorych na cukrzycę) waha się, ale zazwyczaj jest wyższy. Jaki powinien być – to ustali lekarz biorąc pod uwagę wiek chorego, typ cukrzycy, stan zaawansowania cukrzycy, inne przebyte choroby (udar mózgu, zawał serca).

Objawy hiperglikemii, to pragnienie silniejsze niż zazwyczaj, związane z tym częste oddawanie moczu (także w nocy), częste infekcje, trudności z gojeniem ran. Długo utrzymująca się hiperglikemia, nieleczona lub źle leczona, może powodować powikłania – uszkodzenie nerwów, choroby oczu, choroby naczyń krwionośnych (uszkodzenie) i związane z tym choroby stóp, choroby nerek.